Historien bakom ultraljudet – ultraljudsundersökningarnas uppkomst

Ultraljudet är en ganska ny uppfinning och tillkom först under början av 1950-talet. Historien bakom ultraljudet är lång och intressant och börjar med en tysk man vid namn Carl Hellmuth Hertz som föddes år 1920 i Tyskland. År 1943 kallades den unge Hellmuth in i den tyska armén men tillfångatogs snart av amerikanarna och hamnade med tiden i USA. Tack vare sin fars kontakter i forskarvärlden, fadern var Gustav Hertz som vann nobelpriset i fysik år 1925, lyckades han få chansen att studera fysik och matematik på distans.

Hertz kom sedan till Sverige år 1947 för att fortsätta sin utbildning och doktorerade så småningom. I början av 1950-talet kom Hertz att intressera sig för ultraljud, som på den här tiden användes för att upptäcka sprickor i fartygsskrov. Teorin som Hertz hade, gick ut på att det borde gå att se människans organ genom denna typ av undersökning. Efter flera försök lyckades Hertz, tillsammans med hjärtläkaren Edler, ta fram världens första ekokardiogram (det vill säga ultraljudsbild av hjärtats rörelser). Metoden kom därefter att anpassas för att övervaka barnets utveckling under graviditeten.

Till en början var en ultraljudsapparat en klumpig skapelse som monterades fast på väggen i specifika rum. Bilderna var från början helt svartvita och tvådimensionella. Bildkvaliteten var inte heller den bästa utan bilderna var i många fall gryniga och svåra att uttyda. Med tiden har bildkvaliteten förbättrats och möjligheten till tredimensionella bilder har ökat säkerheten av bedömningarna. Men problemet med storleken har kvarstått.

Med ett portabelt ultraljud från U-lite har denna föreställning förändrats. U-lite är ultrakompakt och har skapats för att vara enkelt att ta med sig och enkelt att använda, även för personer som normalt inte hanterar ultraljudsapparater. De förinställda programmen innebär att användaren bara behöver välja rätt probe för undersökningen. U-lite ställer sedan in rätt inställningar för att skapa optimala förutsättningar för ett tydligt resultat.